Pastorie Heilig Hartparochie

Beschrijving

Pastorie van de Heilig Hartkerk naar ontwerp van René Doom (Roeselare) van 1930. Hoofdvolume onder schilddak (leipannen); puntgevel met dakvenster in de deurtravee en afgesnuite, doorgetrokken hoektravee onder plat dak; aansluitende omheiningsmuur. Gediversifieerde geel-oranje baksteenbouw verlevendigd door middel van arduin. Hoek geaccentueerd door middel van drielicht in arduinen omlijsting waarboven reliëf met Christusfiguur. Deurtravee met overluifelde deur in geprofileerde omlijsting en driezijdige vensters. Uitgesproken toepassing van siermetselwerk, onder meer dambordpatroon. Enkelhuisplattegrond met onder meer spreekplaats en studiekamer.

Aan overzijde, Kleine Kerkstraat nummer 2, tegenhanger qua volumewerking met afgesnuite hoek en rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetten.

• Stadsarchief Roeselare, Fonds Kerkfabrieken-erediensten, doos 22, pastorie Heilig Hartkerk.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol