Klooster der zusters van liefde van Maria van Heule en Maria's Rustoord

Beschrijving

Klooster der zusters van liefde van Maria van Heule met aanpalend voormalig zogenaamd "Maria's Rustoord", heden gefusioneerd met Heilig Hart-ziekenhuiscampus, waarvoor onder meer aanbouw naar ontwerp van N. Berkein (Roeselare) (zie gevelsteen) ingezegend in 1960 (zie gedenksteen). Op parkeerplaats, grot van Lourdes.

Het "Maria's Rustoord" opgericht in 1932, omvatte een klooster, kliniek, moederhuis en rustoord; kapel naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem) van 1933.

L-vormig hoofdgebouw met een dwarse vleugel, vier + één recentere bouwlaag. Oorspronkelijk onder plat dak, heden deels mansardedak, deels plat dak. Rode baksteenbouw voor de begane grond, bovenverdieping van gediversifieerde geel-oranje baksteen, verlevendigd door middel van simili-steen (?) en arduin. Gevelritmering door middel van lisenen, traveenissen en erkers. Kloostertoegang via bordestrap, behouden glas in lood met initialen "M" en "R". Enkele behouden granitovloeren met plantmotief in het interieur .

Vermeldenswaardige kapel van twee bouwlagen met schip van drie traveeën zadeldak (leien) met uitgelengd halfrond koor onder kegelvormig dak (leien). Tegen koor rechte muur geflankeerd door sacristie en magazijn, beide onder leien schilddak; tevens ingevoegde ronde toren onder kegeldak. Ten oosten, vierkante toren onder tentdak met dakkapellen. Traveeën gescheiden door steunberen. Rondbogige nissen met drielichten op afzaten in schip. Achtergevel verfraaid met rondboognissen - onder meer met beeld van het Heilig Hart - en dito fries.

Interieur: toegang tot kapel op tweede bouwlaag door middel van twee rondboogpoorten voorafgegaan door een portiek met twee gebroken rondbogige openingen. Bepleisterde wanden met lichte baksteen voor pilasters, doksaal en bogen. Gebroken tongewelf met gordelbogen op pilasters. Eénbeukig schip met halfrond koor met omgang met neoromaanse inslag op zuilen met bladerkapiteel. Doksaalwand voorzien van rondbogen.

Mobilair. Houten biechtstoel ingewerkt in nis. Figuratief glas in lood in het koor, geometrisch glas in lood in het schip.

• Stadsarchief Roeselare, 192/1933.
  • MUYLAERT F., Roeselare door de jaren heen, (Roeselare), (1989), p. 111.