Magazijn Vandenbroucke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn Vandenbroucke

Beschrijving

Magazijn "Vandenbroucke", zie casement. Witte baksteenbouw verfraaid met gele baksteen en arduin; verticaal geritmeerd door middel van muurdammen. Gebouwd in drie fasen: 1., nummers 39-43: loods van twee traveeën onder kunstleien zadeldak (nok parallel met de straat) naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare-Brussel) van 1921; ijzeren poorten, waarboven vijflicht, flankeren de muurdam met deur; nis bekroond met arduinen platen (voorheen voorzien van de inscriptie "Huis Verhoestraete-Lagae").

2. Nummer 37: toevoeging van derde poorttravee in dezelfde bouwtrant naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1947;

3. Nummer 35: uitbreiding naar ontwerp van Joseph Delie (Roeselare) van 1957. Loods van drie traveeën met centraal gebogen fronton tussen schuin aflopende zijtraveeën; golfplaten zadeldak.

Gebouw volledig in overeenstemming met tegenoverliggende constructie eveneens van de hand van J. Vermeersch van 1921 (nummer 58), zie Hugo Verrieststraat nummers 11-13.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol