Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Georiënteerde zaalkerk met vierkante westtoren. Bedehuis met art-deco-inslag en gestileerde "traditionele elementen" met interessante ruimtewerking naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).

Eerstesteenlegging in 1932, inwijding in 1933 voor de parochie van het Heilig Hart ontstaan in 1930 uit de Sint-Michielsparochie, naar aanleiding van de naoorlogse Zuidelijke stadsuitleg onder meer met het Meiboomkwartier. Restauratie in 1983. Torenrestauratie in 1998.

Nagenoeg centrale aanleg. Kruisvormig grondplan met een westportaal, geflankeerd door vierkantige toren ten zuiden en achthoekige doopkapel ten noorden; kapel in zuidelijke oksel; middenbeuk aansluitend bij een koor.

Gele baksteenbouw verfraaid met witte steen op sokkel van ruwe natuursteen; leipannen zadeldaken. Structuur van gewapend beton.

Poortgebouw onder zadeldak met geprofileerde gebroken spitsboogpoort waarboven vijflicht met spitsboogvensters op afzaten. In de top van de puntgevel, reliëf met Christus van het Heilig Hart.

Rijzige toren onder tentdak. Accentuerende lisenen over vijf bouwlagen en rechthoekige venstertjes in de spaarvelden ter hoogte van de klokkenverdieping, drie gekoppelde spitsbogige galmgaten. Bekronende borstwering afgezet met hoekstenen en omlopende lijsten, verspringend boven de vierkante wijzerplaten.

Zijkapellen met drielichten op afzaat met non-figuratieve glasramen. Zichtbare gele Nieuwpoortse baksteen verfraaid met bruine en bleke fulva-baksteen en witte natuursteen op arduinen plint.

Interieur

Schip geritmeerd door gebroken gordelbogen op bakstenen pijlers; geknikt tongewelf met casementen. Dwarsbeuktravee onder haaks aansluitende gebroken tongewelven. Doksaal. Koor met marmeren vloer, schip voorzien van granito-vloeren.

Mobilair. Hoofdaltaar naar ontwerp van P. Lateur. Twee ambo's. Twee zijaltaren van zwart marmer met altaarstukken met art-deco-inslag: Noordaltaar gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en zuidaltaar met de verschijning van het Heilig Hart aan de Heilige Margaretha Maria Alacoque door M. Vander Meeren (Tielt) in keramieken omlijsting naar ontwerp van P. Lateur. In de zijkapellen, vier bakstenen biechtstoelen ingewerkt in geknikte boognissen. Kruisweg van witte natuursteen door R. Deldaele. Reliëfs van vier evangelisten door K. Lateur op pijlers. Orgel van J. Loncke (Esen), 1957. In het koor, muurschilderingen van 1946 van P. O. Gasché (Luxemburg).

• Stadsarchief Roeselare, Fonds Kerkfabrieken-Erediensten, rek V, sectie E, doos 22.
  • LIEVENS L., H. Hartkerk Roeselare, fotoboek, Roeselare, 1985.
  • MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, 1. Parochiekerken, decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt, Torhout, s.d., Roeselare, H. Hart, pp. 53-54.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Brussel, 1976, 1977, 1978, 1979, kanton Roeselare, p. 21.
  • ROOSE P., persoonlijke notities.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De Heilig Hartkerk werd gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete uit Rumbeke. De werken begonnen in juli 1932, en op 23 oktober 1933 werd de nieuwe kerk ingewijd.

• Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (maart 2021).