Eenheidsbebouwing naar ontwerp van Alfons Van Coillie

Beschrijving

Eenheidsbebouwing, in oorsprong acht rijhuizen met winkel in het hoekpand, naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) van 1927 in opdracht van de Samenwerkende Bouwmaatschappij "De Mandel". Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); doorlopende lijstgevel tot hoekgebouw 's Gravenstraat 1. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters onder beschilderde latei, op bovenverdieping doorgetrokken over hele gevelbreedte. Deur onder gebroken keperboog. Hoekhuis met afgesnuite hoek op de begane grond, overkragende bovenverdieping voorzien van nis met Heilig Hartbeeldje. Aansluitende muren in de Jozef De Meesterstraat verfraaid door middel van meerlagige rechte muizentand.

• Stadsarchief Roeselare, 142/1927.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol