Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissancekenmerken gesigneerd "J. Soete bouwmeester Rousselare" van 1905-1906, in opdracht van textielbaron A. Delbeke-Moerman (zie D & M sluitsteen deur en in traliewerk deur). Door brand beschadigd in 1914. Wederopbouw van 1919 met plat dak in plaats van oorspronkelijk zadeldak met dakvenster en vier dakkapellen. Bakstenen lijstgevel met ornamenten van witte natuursteen en arduin. Middenrisaliet gemarkeerd door monumentale vleugeldeur in geprofileerde arduinen omlijsting met negblokken, voluten en sluitsteen; erker steunend op zware voluutvormige consoles waarboven smeedijzeren balkon en aanzet van de flankerende pilasters. Deurvenster onder boogveld met spinnewielreliëf verwijzend naar de spinnerij van de eigenaar (Gasstraat). Vernieuwde ramen in de zijtravee, rechthoekige vensters in korfbogige omlijsting met negblokken, hoofdensluitsteen en reliëfs in de boogvelden.

Deels bewaard neoclassistisch interieur: onder meer beglaasde deur en versiering in de ingangspartij.

In 1909 toevoeging van een remise (nummer 51, heropgebouwd als woonhuis in 1927 naar ontwerp van C. Van Moerkerke) en vier woonhuizen aan de Sint-Amandsstraat (nummers 74-78 bewaard) naar ontwerp van Jules Soete.

• Stadsarchief Roeselare, 120/1909 (Sint-Amandsstraat), 168/1927.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 37-38.