Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool

Beschrijving

Heden Parochiaal centrum met kapel en kleuterschool van de wijk De Ruiter, teruggaand op een L-vormig geheel met woonhuis van de zusters (numer 586) van 1871 naar ontwerp van G. Charlier en de zogenaamde Ruiterschool (nummer 588); schoolgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Achterliggende Ruiterkapel van 1939 via parochiaal centrum van 1979 verbonden met de school.

Ruiterkapel te typeren als rechthoekig volume van gele baksteen op arduinen plint en onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de Piljoenstraat); drie traveeën gemarkeerd door lisenen die de gekoppelde rechthoekige ramen met groen gekleurd glas in lood van elkaar scheiden. Ingangsrisaliet met verdiepte inkom onder betonnen luifel in zuidelijke zijpuntgevel met geprofileerd ruitvormig raam, band met metselmozaïek (dambordpatroon). Zaalkerk met witgepleisterd interieur voorzien van geknikt tongewelf; muurpilasters in licht- en donkergroene geglazuurde baksteen.

• SOENENS J. , De Ruiter te Roeselare, geschiedenis van een wijk, Roeselare, 1979, p. 47.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol