Notariswoning ontworpen door Ernest Apers

Beschrijving

Hoekpand met woning en notariskantoor in 1930 ontworpen door Ernest Apers (Roeselare) voor F. Ameye; twee bouwlagen en zolderverdieping onder pannen mansardedak. Bakstenen gevel met decoratief gebruik van witte natuursteen voor versterkingen; sokkel van arduin en breuksteen. Omlopende gevelordonnantie gemarkeerd door de doorgetrokken bovendorpels van de voornamelijk rechthoekige muuropeningen. Afgeschuinde hoektravee van de begane grond als onderbouw voor de overkragende, afgeronde erker van de tweede bouwlaag. De centrale deurtravee aan de Henri Horriestraat wordt verder uitgebouwd met een analoge, doch driezijdige erker met aansluitend balkon en met een hybride dakvensterbekroning die gestileerde klassieke ornamenten verenigt; zelfde centrale bekroning in de gevel aan de Sint-Amandsstraat. Gevelversiering door middel van diverse metselverbanden en panelen met gestileerde bladmotieven. Ramen met bewaard houtwerk en beglaasde vleugeldeuren met gestileerd ijzerwerk. Recentelijk is er in de Sint-Amandsstraat in de uiterst rechtse venstertravee een tweede ingang gemaakt en een aangrenzend poortgebouw van twee bouwlagen opgetrokken in dezelfde stijl.

Interieur met behouden indeling, onder meer traphal met bovengalerij en geometrische, zenitale verlichting.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol