Burgerhuis ontworpen door Jules Van Peteghem

Beschrijving

Enkelhuis, verbouwd in 1941 naar ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare); drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel van gele baksteen met betonnen elementen op hoge arduinen sokkel. Sterk uitspringend risaliet op de bovenverdieping gemarkeerd door vierlichten. Uitspringend, halfrond balkon voorzien van buisprofielen voor het deurvenster. Bewaard houtwerk; op de bovenverdieping met groen glas in lood. Interessante plattegrond: de situatie van de trap, op gang, achter het aan de straat palende salon, verbreekt de enfilade van het "klassieke" enkelhuisplan; de eetplaats met veranda over de hele breedte van het pand, paalt aan een aaneenschakeling van bijgebouwde "achterkeukens" en kleine "koer".

• Stadsarchief Roeselare, 77/1941.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol