Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd circa 1880 in opdracht van cichoreihandelaar en brouwer C. Van Canneyt. Schade tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met dakkapellen. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Horizontale geleding door middel van doorgetrokken onderdorpels en lekdrempel. Gekorniste houten kroonlijst met tandlijst op consoles, fries met casementen. Afgevlakte bossage op begane grond waarin rondboogvensters. Steekbogige bovenvensters in geriemde omlijsting versierd met een sluitsteen. Gemarkeerde deurtravee tussen pilasters; balkons met smeedijzeren hek op consoles op bovenverd. Behouden houtwerk, ook voor de uitgewerkte vleugeldeur. Heden gerenoveerd.

In de tuin onder meer bewaarde serre, merkwaardige Japanse notelaar en bruine beuk.

• DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 34-35, fig. 15.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Tuinmuur

De tuin wordt langs de Sint-Amandsstraat en Kleine Bassinstraat omgeven door een bakstenen tuinmuur.