Hoekhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee hoekhuizen

Beschrijving

Voormalig hotel-restaurant "Steen" (nummer 53). Hoekhuis met witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel onder mansardedak van kunstleien/pannen met klimmende dakkapellen; drie + een afgesnuite hoektravee + elf traveeën en twee bouwlagen. Twee deurtraveeën benadrukt door balkons met ijzeren hek, rustend op consoles. Gevel versierd met diamantkoppen. Rechthoekige vensters met T-kozijn en roedeverdeling in het bovenlicht. Verbouwde begane grond naar ontwerp van R. Leuridan, 1960.

De herberg uit het vierde kwart van de 19de eeuw met afgesnuite hoektravee (nummer 50) fungeert als tegenhanger.

• Stadsarchief Roeselare, 68/1960.
  • MUYLAERT F., Roeselare ..., p. 43.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het voormalig hotel-restaurant (huisnummer 53) is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Nummer 50 heeft op zichzelf onvoldoende erfgoedwaarde.

• Informatie verkregen van IOED Radar (30 december 2022).