Graansilo's in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Graansilo's in nieuwe zakelijkheid van zes bouwlagen naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare) van 1933 in opdracht van M. De Cuypere. Betonbouw met beraapte voorgevel en bovenverdieping van gele baksteen.

Torenvormig volume met externe, doorgetrokken trapkoker met metalen hoekramen op rechter hoek geschrankt ten opzichte van de vensters van de linker zijgevel; op bouwaanvraag verfraaid met naam opdrachtgever. Bovenverdieping opengewerkt door middel van metalen ramen. Poort op begane grond gewijzigd in winkelpui, laaddeuren op eerste verdieping vervangen door vensters. Hijsbalken boven voormalige laaddeuren en aan bovenhoeken trapkoker.

In 1933 aanbrengen van burelen en scheiden van twee magazijnen in pand links van de graansilo's, naar ontwerp van Jozef De Bruycker.

In 1941 ontwerp door Jozef De Bruycker tot eenmaking van de gevel van de graansilo's en die van de twee magazijnen links ervan, alle van de firma Decuypere. De gevels der gebouwen links werden in 1949 vernieuwd na brand, naar ontwerp van Firmin Deschrijver van 1949.

• Stadsarchief Roeselare 74/1933, 452/1933, 125/1941, 370/1949.
  • GILLES P., Construction, équipement et hygiène des bâtiments industriels, in Bâtir, 36, 1935, p. 437.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het bedrijfsgebouw met burelen en magazijnen (naar ontwerp van Firmin Deschrijver van 1949) links van de graansilo's werd rond 2019-2020 gesloopt.