Eclectische apotheek

• is aangeduid als beschermd monument Eclectische apotheek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische apotheek

Beschrijving

Eclectische apotheek met neobarokke en neorococo-elementen. Sinds circa 1880 is een apotheek gevestigd in dit pand. Nieuwbouw na oorlogsschade ontworpen door architect Valère Duyvewaardt (Roeselare) in 1919; thematische reliëfs van A. Van Peteghem (Roeselare), zie gevelsteen, voornamelijk verwijzend naar bestemming als onder meer panelen met zinnebeeld van zogenaamde "chimia" en "scientia". Diephuis van één travee en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevel met parement van witte natuursteen; in- en uitzwenkende top met overkragende stenen kroonlijst versierd met kleine voluten waarop voor apotheek gebruikelijke hertenkop. Op de begane grond een brede korfboog; op de bovenverdieping, gesuperposeerde hoekpilasters. Afgeronde erker op de twee bouwlagen met drielicht. Aansluitend smeedijzeren leuning van balkon met centraal deurvenster. Ovale oculus in de top. Vernieuwde pui ingeschreven in de oorspronkelijke boog waarin een nieuwe winkelpui (1994). Restauratie buitengevel in 1982.

Diep uitgebouwd tot Zwanestraat; voorhuis, trap in aanbouw onder lantaarn. Aangepast winkelinterieur.

• Stadsarchief Roeselare 11/1919.
  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 39-40, fig. 36.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 101, nummer 1.
  • VAN PETEGHEM R., Gevelbeeldhouwwerk van Adolf Van Peteghem in Roeselare, in Rollarius, 1996, 3, p. 104-105.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol