Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch woonhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, in opdracht van textielbaron H. Tant naar ontwerp van bouwkundige D. Denys-Carbonez (Roeselare) van 1905. Enkelhuis van gele baksteen met verwerking van arduin voor de sokkel en schaarse ornamenten; heden zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) op vernieuwde kroonlijst; de bouwaanvraag voorziet mansardedak met dakkapel, omgeven door balustrade. Ordonnerende pilasters, geblokt op begane grond, in kolossale orde op de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen; op begane grond deur en drielicht onder gietijzeren I-balken en hoofdgestel. Op bovenverdieping T-ramen op doorgetrokken lekdrempels onder entablementvormige latei. Siermetselwerk voor spiegels en onder kroonlijst met meandermotief.

• Stadsarchief Roeselare, 118/1905.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol