Huis De Helle

Beschrijving

Vermoedelijk voormalig huis "De Helle", vanaf 1572 vermeld als "Het Wit Cruysken", in 1747, eigendom van kanunnik de Dier. Vermoedelijk oorspronkelijk één breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen); kern in bak- en zandsteenstijl met verwerking van barokornamenten (17de eeuw), aangepast in de loop van 18de eeuw, 19de eeuw, voornamelijk gevel van nummer 2. De niet achterhaalde traditie situeert hier het voormalige kapittelhuis, mogelijk in verband met de 18de-eeuwse eigenaar kanunnik de Dier. Belangrijke sporen van 17de-eeuwse opstand in nummer 1: doorgetrokken geprofileerde onderdorpels die vensterregisters markeren. Aflijnende hoekstenen en voormalige, heden aangepaste, kruiskozijnen met deels blootgekomen negblokken. Uitgewerkte leliemuurankers, meestal bepleisterd, voornamelijk tussen de plastisch uitgewerkte barokcartouches van de bovenverdieping. Sterk verweerde heiligennis (17de eeuw) boven een cartouche met engelkop op de centrale penant (tussen nummer 1-2). Uitgewerkte kroonlijst met rocaillemotieven en festoenen vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, middenin onderbroken na afsplitsing en aanpassing van huis nummer 2. Laatst genoemde vertoont heden een vlakke, bepleisterde en witbeschilderde gevel uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen; vlakke arduinen deuromlijsting. Houten winkelpui met neoclassicistische inslag. Nummer 1. In achtergevel, resterende ingewerkte stijlen in bovenmuren en kozijnramen, mogelijk wijzend op "versteende vakwerkbouw". Aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen met vroegere stenen kruiskozijnen. Nr. 2. Haakse aanbouw van twee verdiepingen opgevat als dubbelhuis, door middel van gevelsteen gedateerd 174 (0 of 9?). Bepleisterde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen en natuurstenen omlijstingen. 19de-eeuwse inrichting van het interieur.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle