Stedelijk Ziekenhuis: kapel, materniteit, aalmoezenierswoning en schuur

Beschrijving

Stedelijk Ziekenhuis (O.C.M.W.) op een terrein gevat tussen de Brugsesteenweg ten westen, de Gasthuisstraat ten zuiden begrensd door het Kleine Bassin en de Ronde Kom, de Handelsstraat ten oosten en de Drafstraat ten noorden. Middenin, het eigenlijke ziekenhuis, op de hoek Brugsesteenweg/Gasthuisstraat de voormalige schuur; aan de Gasthuisstraat ter hoogte van de Ronde Kom de materniteit, aan de Handelsstraat de aalmoezenierswoning en het Rustoord "Huize Ten Hove", op de hoek Brugsesteenweg/Drafstraat Home "Ter Dreve". Aangelegde tuin tussen schuur en ziekenhuis.

Complex gegroeid uit het neogotische Godshuis-hospitaal met boerderij naar ontwerp van H. de Fernelmont, gebouwd tussen 1877-1881 en ingewijd in 1883 (zie gedenkstenen). Behouden aanleg van het oostwest-georiënteerde hospitaal in het noorden van de site gelegen, verbonden door middel van een dwarse doorgang met het zuidelijk gelegen godshuis. In de jaren 1930, verbouwingen en uitbreidingen naar ontwerp van A. Van Coillie (Roeselare): onder meer verhogen van het hospitaal van één tot drie à vier bouwlagen; bouw van twee vleugels van drie bouwlagen en de kapel (naar ontwerp van 1932), alle aan zuidgevel van het godshuis; bouw van het moederhuis (1932) en de aalmoezenierswoning. Circa 1948: modernisering van het godshuis. 1959-1970: toevoegen van een vleugel met hospitalisatieblok ten oosten van het hospitaal. 1978: bouw van het mortuarium aan de Gasthuisstraat naar ontwerp van Humblet. 1973: Home "Ter Dreve" naar ontwerp van A. Decan (Roeselare). Vanaf 1979 verdere uitbreiding, onder meer tweede vleugel van het hospitalisatieblok naar ontwerp van architect J. Delie (Roeselare).

Van het oorspronkelijke complex rest: Brugsesteenweg nummer 86/ Gasthuisstraat. Voormalige schuur van één bouwlaag en twintig traveeën onder uitkragend, pannen zadeldak (nok loodrecht op de Brugsesteenweg), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw geritmeerd door pilasters bekroond met volutevormige muurankers als basis voor ijzeren modillons. Oculi onder de dakrand.

Vermeldenswaardig voor de architectuur van A. Van Coillie uit de jaren 1930 zijn:

Brugsesteenweg nummer 90. Noordzuid-georiënteerde, eenbeukige kapel, opgetrokken uit lichte baksteen verlevendigd door middel van witte natuursteen en arduin voor lekdrempels; gecementeerde plint. Zadeldaken van leipannen waarop dakruiter. Schip van vijf traveeën + lagere doksaal- en koortravee, met vlakke afsluiting. Meerdere aanbouwen, onder meer doopkapel met driezijdige sluiting. Ordonnerende pilasters onder de gebroken gordelbogen van de dito overkluizing met trekankers en cassetten. Bepleisterde wanden en tegelvloer in geometrisch patroon; muren van doopkapel bekleed met groene en zwarte tegels.

Mobilair. Geometrisch glas in lood, in koor en doopkapel met art-decobloemmotieven en dooptafereel. Kruisweg van G. Vallaeys.

Gasthuisstraat nummer 8. Moederhuis -zie casement- gebouwd in 1932, zie gevelsteen. Driezijdige, U-vormige plattegrond die de onregelmatige vorm van het perceel volgt ter hoogte van het Kleine Bassin en de Ronde Kom. In 1946 uitgebreid met afdeling raadpleging aan westelijk uiteinde naar ontwerp van A. Van Coillie. Verbouwingen van 1964 tot 1968 naar ontwerp van L. en G. De Coninck (Roeselare), onder meer nieuwe vleugel centrale vleugel, toevoeging van dakkapellen en aanpassing van het interieur. Zeven + elf + zes en een inspringende travee (parallel aan Handelstraat) van één bouwlaag onder pannen wolfsdak met dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen met simili-banden op arduinen plint. Deurrisaliet gemarkeerd door geprofileerde rondboogopening, bekroond met dakvenster onder wolvendak. Voornamelijk rechthoekige vensters. Kroonlijst op verticale consoles steunend op trapvormig metselwerk.

Handelsstraat nummer 1. Aalmoezenierswoning, villa aanleunend in omhaagde, beboomde tuin. Rechthoekig volume onder plat dak; gele baksteenbouw met gebruik van beton op plint van strekse bruine baksteen. Afgeronde vooruitspringende rechter venstertravee met rechthoekige vensters. Rechthoekige deur onder luifel met bovenlicht. Behouden houtwerk.

• Stadsarchief Roeselare, 308/1934.
  • 100 jaar -ziekenhuisgeneeskunde -bejaardenzorg -dienstbetoon Roeselare door -Godshuizen (1848-1925) -C.O.O. (1925-1976) -O.C.M.W. (1976-...), Roeselare, 1979.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol