Arbeiderswoningen Van Eeckhoutte's Reeke

Beschrijving

Tien heropgebouwde arbeiderswoningen voor D. Van Eeckhoutte (eigenaar van weverij) mogelijk naar ontwerp van Frans Seroen, van 1920. Enkelhuizen van verschillende types met lijstgevels van één bouwlaag, veelal twee maar ook drie traveeën; een brede en drie smalle dakvensters met geknikte puntgevel. Rode baksteenbouw op gecementeerde plint onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Diverse decoratieve metselverbanden. Rechthoekige muuropeningen. Grotendeels bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Roeselare,197/1920.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Zogenaamd "Van Eeckhoutte's Reke", naar de opdrachtgever Daniël Van Eeckhoutte, eigenaar van een weverij en stadssecretaris van Roeselare. Architect Frans Seroen leverde het ontwerp tijdens zijn korte verblijf in Roeselare. De bouw werd voltooid door architect Ernest Apers.
  • ASPESLAGH, P. 2011: De geschiedenis van Van Eeckhoutte's Reke. Bruanestraat 22-40, in Rollarius. Bulletin van het geschied- en oudheidkundig genootschap van Roeselare en ommeland 40.2, 50-58.