Gildenhuis nr. 3

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis

Beschrijving

Gildenhuis no 3 (zie zijgevel) in regionalistische stijl ontworpen in 1925 (niet gesigneerde bouwaanvraag) in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Het Gildebrood" (zie opschrift pui) met winkel, café, vergaderzaal en woning. Tweedelig gebouw met links lijstgevel met houten kroonlijst van drie traveeën en twee bouwlagen en rechts topgevel van twee bouwlagen en drie traveeën, beiden onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Gele baksteenbouw verfraaid met witte en blauwe steen op arduinen plint. Linker gebouw voorzien van een centraal, boven de kroonlijst opgaande deurtravee onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Traveeën begrensd door lisenen versierd met medaillon waarboven lovermotief; rechthoekige muuropeningen in de gevelhoge spaarvelden. Topgevel met spitsbogige nis met Christus van het Heilig Hartbeeld geflankeerd door twee rechthoekige vensters Gelijkaardige lisenen en afgeknotte top verlevendigd door middel van witstenen bekroningen; opschrift "H. Hart van Jesus - Bescherm ons Volk", wat verband houdt met het feit dat Roeselare in 1925 gewijd werd aan het Heilig Hart.

• Stadsarchief Roeselare, 35/1925.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol