erfgoedobject

Villa Sint-Georges

bouwkundig element
ID
23770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23770

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Sint-Georges
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa en aan de Sint-Jorisstraat gelegen bedrijfsgebouwen van Vermeulen, fabrikant van weverijbenodigdheden. Voor de Eerste Wereldoorlog werd het hele perceel tot aan de Ardooisesteenweg ingenomen door de fabriek; het sterk beschadigde complex is maar gedeeltelijk heropgebouwd aan de Ardooisesteenweg, en sinds 1981 ook verdwenen. Heden is de bedrijvigheid geconcentreerd ten zuidoosten van de villa, in het stratenblok met de Hammestraat; poort op de hoek Beversesteenweg/ Sint-Jorisstraat, uitkomend op een langwerpige koer, die zich uitstrekt tot aan de Hammestraat; bewaarde schoorsteen en sterk verbouwde magazijnen van 1900 onder sheddaken opgevangen door vakwerkliggers op gietijzeren zuilen.

Ter hoogte van de Hammestraat, vervallen gebouwen met sheddaken van de voormalige weverij van kunstzijde Biebuyck-Cappelle (1926/1967), heden gedeeltelijk ingenomen door Vermeulen.

Vermeldenswaardig is de eclectische villa zogenaamd "Villa St.-Georges" van 1902 in omliggende tuin met grote treurbeuk, gebouwd in opdracht van het voormalig metaalbewerkingsbedrijf Baudoux, heden eigendom van de familie Vermeulen. In 1937, uitbreiding van woonkamer naar ontwerp van Joseph De Bruycker. Twee haaks op elkaar staande bakstenen volumes van twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op korbelen. Puntgevel aan straatkant met neogotisch karakter; trapgevel met speklagen, fialen, bolornamenten en stenen kozijnen. Verhoogde inkom onder gebogen portiek met rondbogen op zuilen en bovenliggend terras. Vensters in de voorgevel met stenen kozijnen; in de andere gevels onder I-balk met rozetten. Dubbel raam in zuidelijke zijpuntgevel met houten rolluikkast en voorzien van gebrandschilderd glas in lood met neoclassicistische motieven. Badkamer voorzien van art-decoglasramen.

Meer vooruitstrevend afgerond woonkamervolume met bepleisterde gevel en bovenliggend terras afgezet met buisprofielen, zij-ingang onder betonnen luifel en typerende zwarte glazuurtegels tussen de ramen. Op plan tevens ontwerp van schouwmantel en buffetkast, echter niet bewaard, wel behouden deuren.

  • Stadsarchief Roeselare, 84/1900, 67/1937.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 38.
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 67, 143-145.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bedrijfsgebouwen ten zuidoosten van de villa werden gesloopt circa 2000. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Sint-Georges [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.