Woonhuis en rijtuigmakerij

Beschrijving

Voormalig woonhuis en rijtuigmakerij van V. Soenen in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance- en neobarokelementen. Nummer 33 werkhuis en magazijnen van 1903 en nummer 37 woonhuis van 1902, beide naar ontwerp van Jules Soete, nummers 39-41 woonhuis naar ontwerp van Soenen-Vandamme (zie stempel) van 1908. Achterliggende magazijnen met werkplaatsen onder sheddaken op vakwerkliggers en eikenhouten balken, koolkot met oven en schoorsteen, alle van 1914. Omheiningsmuur van 1912. Rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen onder meer voor hoekstenen en muuropeningen; nummer 37 luxueus afgewerkt door middel van arduin. Nummer 33 op gecementeerde plint, nummers 37-41 arduinen plint en onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen of leien). Elke gevel voorzien van een risaliet met trapgevel of in- en uitgezwenkte topgevel (nummer 33). Nummer 33: twee laaddeuren waarboven afdak op korbelen. Nummer 37 geblokte deuromlijsting met sluitsteen verfraaid met een leeuwenkop waarboven een wapenschild, casement in cartouchevorm, jaarstenen anno 1903 en sierlijke topgevel met voluten; dakkapel bekroond met schelpmotief. Voornamelijk steekbogige muuropeningen.

• Stadsarchief Roeselare, 267/1902, 193/1903, 45/1908, 41/1912, 22/1914, 82/1914, 112/1914.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol