Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Voormalig winkelhuis, nu herenhuis van drie bouwlagen onder pannen zadeldak met bepleisterde gevel van 1921. De winkelpui verdween in 1930 en werd vervangen door drie vensters. Poorttravee benadrukt door afgeronde erker met bekronend balkon. Ordonnantie en versiering zijn gestileerde interpretaties van het laatneoclassicisme: horizontale geleding door middel van puilijst en doorgetrokken lekdrempels die het balkon en de borstweringen van de tweede bouwlaag aflijnen, entablement onder de vernieuwde kroonlijst. Opstand van de bovenverdieping bepaald door gegroefde kolossale pilasters die de omlopende druiplijst van de haast vierkante vensters van de lagere derde bouwlaag ondervangen. Deels beglaasde vleugeldeur met sierlijk ijzerwerk in een geprofileerde omlijsting van arduin.

• Stadsarchief Roeselare, 407/1921, 44/1930.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol