Hoekhuis, winkelhuizen en café Normandië

Beschrijving

Hoekpand van 1938 samengesteld uit twee voormalige winkelhuizen en café "Normandië" in de afgerond hoek; ontwerp van Jules Van Peteghem (Roeselare). De bouwvergunning voorzag drie bouwlagen, bij uitvoering beperkt tot twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel van rode baksteen met gedifferentieerde metselverbanden als onder meer strekse lagen en dambordpatroon; voorts invoegen van andere materialen met contrasterende kleuren als grijs-zwart-rode granito, zwarte en rode tegeltjes en zwarte geglazuurde baksteen, waardoor elementen als inkompartij en winkelramen worden geaccentueerd. Ordonnerende hoeklisenen, verschillende spaarvelden en verspringende daklijsten verlevendigen het omlopende gevelvlak; bovenverdieping in overstek in de tot woonhuis verbouwde winkels, nummer 77 met vernieuwd parement. Bewaard houtwerk in de drie vensters van de vroegere cafépui- met huidige winkelfunctie.

• Stadsarchief Roeselare, 183/1938.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol