Herenhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl

Beschrijving

Herenwoning in neo-Vlaamse-renaissancestijl, oorspronkelijk met centrale inkomtravee en flankerende venstertravee onder topgevel van 1899 (zie cartouche), naar ontwerp van Jules Soete en in opdracht van E. Clais-Hoornaert (zie cartouche). In 1921 werd het pand verbouwd tot woning van het enkelhuistype en winkel voor een fotograaf + garage met brede poort. Deze indeling is nagenoeg bewaard doch beglaasde poort gebruikt als winkelraam. Het centrale dakvenster en de witstenen topstukken van de topgevels zijn verdwenen; bijkomende mezzanino. Baksteenbouw met decoratief gebruik van witte natuursteen voor aflijning van de topgevels, de muuropeningen en voor de erkers. Grosso modo symmetrische gevelopbouw bepaald door de twee in- en uitgezwenkte topgevels van de hoekrisalieten met gedifferentieerde opstand. Neorenaissancevormentaal op plastische wijze gehanteerd in de rechthoekige erker op zware bogenrij in het woonhuisrisaliet; overhoekse erker op geprofileerde kraagsteen in de topgevel van het garagerisaliet. Voorts toepassing van gebruikelijke ornamenten als masker- en leeuwenkoppen voor de sluit- en boogstenen van de getoogde muuropeningen afgezet met hoek- en negblokken; palmetten en gulden hoornmotief in de boogvelden van het centrale drielicht met stenen kruiskozijnen en typische rolwerkcartouches onder meer op de borstwering van de erker met initialen van de bouwheer in de linker top en datering in de rechter.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol