Villa en kantoor ontworpen door Ernest Apers

Beschrijving

Villa met links kantoor voor belastingontvanger, naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), 1935. Meer vooruitstrevende stijl met ontleningen aan internationale stijl en art deco. Aan straatzijde tuinmuur en haag tussen bakstenen pijlers. Complex van variërende rechthoekige en afgeronde blokken van een tot drie bouwlagen onder platte daken; rechter zijgevel met kwartcirkelvormige overgang tussen twee volumes. Meerdere terrassen, onder meer overdekt terras op zuidoosthoek. Verticale markering onder meer door middel van doorgetrokken afgeronde pilaster in de voorgevel; uitspringende, horizontaliserende lijsten. Diversiteit aan materialen en coloriet: paarse, rode en gele baksteen en okergele bepleistering, dakranden afwisselend van beton en met zwarte gevelpannen afgelijnd. Rechthoekige vensters en hoekvensters. Interieur eveneens door Ernest Apers ontworpen: art-decolichtarmaturen en trap, vloer met abstracte geometrisch tekening en muren van de traphal geschilderd in banden van groen naar roos met rode getrapte balken.

• Stadsarchief Roeselare, 346/1935.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol