Architectenwoning Uylenburg

• is aangeduid als beschermd monument Architectenwoning Uylenburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Uylenburgh

Beschrijving

Zogenaamd "Uylenburg" (zie opschrift) van 1924. Eigen woning van architect René Doom (Roeselare) in ommuurde tuin. Zowel in het exterieur (onder meer reliëf in de voorgevel) als, naar verluidt, in het interieur zijn voorstellingen van de uil te vinden. Het uitgevoerd ontwerp verschilt van de bouwaanvraag door wijziging en vereenvoudiging van de gevelopstand die hierdoor een meer gesloten karakter verkrijgt; ook toevoeging van toren met atelierruimte. Vrij gesloten toren van vier verdiepingen onder geknikt zadeldak, aansluitend bij het rechthoekige hoofdvolume van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; rechts aanleunende garage onder lessenaarsdak. Rood-bruine baksteenbouw met muurvlakken in damborpatroon. Voorgevelfront afgelijnd door uitkragende kroonlijst op twee opmerkelijke getrapte schouderstukken van baksteen en een centrale console in de vorm van een uil. Meestal rechthoekige muuropeningen; keperbogige, geprofileerde deuromlijsting en enkele kleine zeshoekige venstertjes. Houten kozijnramen en glas in lood, onder meer met gestileerde voorstelling van de uil. Houten betraliede paneeldeur.

• Stadsarchief Roeselare, 387/1923.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 143.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

In de inventaristekst van 1999 werd het opschrift genoteerd als "Uylenburgh". Deze schrijfwijze is echter foutief: het opschrift op de gevel vermeldt de huisnaam "Uylenburg". Deze tikfout werd gecorrigeerd in 2023-24.

Auteurs: Jacobs, Els