School Heilig Hart

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed School Heilig Hart

Historiek

Het Bisschoppelijk Lyceum van de Grauwe Zusters werd in 1913 onder de benaming "School van het Heilig Hart" opgericht door de grauwzusters die sinds de 17de eeuw aan de Grote Markt gevestigd zijn (zie Nonnenstraat). Het scholencomplex van de "Barnumschool" (zie benaming wijk) heeft zich sinds 1913 vanaf de Stokerijstraat uitgebreid binnen het stratenblok Doorgangsstraat, Zijstraat en Stationsdreef.

Beschrijving

Oorspronkelijke gebouwen in neogotisch getinte stijl van 1913 op L-vormige plattegrond met voorliggende speelplaats aan de Stokerijstraat. Hoofdgebouw met onder meer administratieve lokalen; twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Ingang in puntgevel aan de straatkant; parement van rood-geel-bruine baksteen. Verticaliserende Brugse traveeën gemarkeerd door langgerekte vensters ingeschreven in een rond- of korfboognis met maaswerk in het spaarveld; korfboogdeur samen met het gebogen bovenlicht opgenomen in een langwerpig spaarveld met boogfries. Twee boven elkaar gelegen dakvensters (geflankeerd door oculi in de top). Zijgevel met tandlijst en korfboogvensters in omlijstingen van lichtere baksteen aan de speelplaats; het dakvensterrisaliet in het tuitgeveltje benadrukt de verticale circulatiezone; voorts vijf dakkapellen met puntig leien dakje getypeerd door een uitkragend dakstoeltje.

Haakse vleugel met klassenlokalen; veertien traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak (nok evenwijdig met de straat) met zes rechthoekige dakkapellen. Afwisselend wel en niet gekoppelde steekboogvensters in spaarveld; horizontale geleding door tandfriezen.

Uitbreiding van de school aan de Zijstraat met een internaat van 1931 naar ontwerp van J. De Bruycker (Roeselare). L-vormig volume van drie bouwlagen met plat dak. Sterke horizontale geleding door vensterregisters tussen doorlopende dorpels. Opvallende, afgeronde, met blauwe tegels bezette erker van de tweede bouwlaag in de oksel. Heden verbouwd en ingebouwd tussen uitbreidingen van 1950, 1953 en 1958.

Op de hoek/ Doorgangsstraat, trapezoïdaal gebouw van vier bouwlagen met kleuterafdeling van 1964.

Verder aan de Doorgangsstraat, kapel naar ontwerp van A. Deryckere en J. Van Coillie (Roeselare) van 1967: blokvormig volume met brede vensterstrook en plat dak.

Verdere uitbreiding naar ontwerp van J. Delie (Roeselare) in 1974 met een klassencomplex van vier bouwlagen onder plat dak aan de Doorgangs- en Zijstraat; recente toegang met fietsenstalling aan de Stationsdreef.

• Stadsarchief Roeselare, 269/1947, 265/1950, 178/1953, 184/1958, 353/1964, 185/1967.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 161.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De kapel aan de Doorgangsstraat naar ontwerp van A. Deryckere en J. Van Coillie van 1967 is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els