Art-decoburgerhuis en magazijn

Beschrijving

Art-decowoonhuis en magazijn voor rijtuig- en auto-carrosserie-artikels, gesigneerd "Ernest Apers Architekt" (zie gevelsteen woonhuis) naar ontwerp van 1922 en 1923. Gebruik van arduin (onder meer voor plint), geblokt natuurstenen gevelparement en beton onder meer kraagstuk van de rechter erker.

Woonhuis: breedhuis onder leien zadeldak van drie bouwlagen. Enkelhuis met lijstgevel op arduinen plint met rechthoekige keldervensters beschermd door middel van smeedijzeren hekwerk. Zijrisaliet over twee traveeën met twee rondboogvensters op verhoogde begane grond, en aansluitende driezijdige erker bekroond met een opengewerkte balustrade. Gebogen kroonlijst met modillons, rustend op gekoppelde consoles. Deurtravee met smeedijzeren deur met kroonlijst waarboven ovaal bovenlicht met roedeverdeling. Gevel opgefleurd met plantenmotieven: onder meer rozen, kastanjes, druiven. Spionspiegels op begane grond en erker. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met tandfries en kroonlijst. Verzorgd hout- en ijzerwerk.

Magazijn: diepgericht gebouw met symmetrische schoudergevel; souterrain in zijtravee + twee bouwlagen; zadeldak (rode golfplaten). Gevel horizontaal belijnd door middel van doorgetrokken lekdrempels en houten ingelijste uithangborden op de borstweringen van de bovenverdieping. Schouderstukken met geometrische voluten met bloemmotieven, art-decosierankers op de topgevel. Verhoogde plint met keldervensters voorzien van hekwerk. Centrale poorttravee, voorzien van schampstenen, met rechthoekige ijzeren poort op wieltjes. Rechthoekige vensters met "traditionele" stenen kruiskozijnen en houten roedeverdeling. Storende nieuwe puilijst. Archaïserende gevel voor "modern" constructiesysteem met betonnen portieken en vloeren; ijzeren spanten boven houten zoldervloer.

• Stadsarchief Roeselare, 394/1922.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, RUG, 1989-1990, p. 137.
  • Rijtuig- en Auto-Carrosserieartikels, Rollarius, 1998, nummer 1, p. 38.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol