Burgerhuis en koetshuis

Beschrijving

Twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema met een aanpalend koetshuis van 1926 (zie centraal reliëf). Gecementeerde lijstgevel met imitaitebanden voorzien van twee dakvensters met tuitgevels onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); aanpalend koetshuis van één travee en twee bouwlagen onder plat dak. Horizontaliserende werking door middel van kordonlijsten en doorlopende lekdrempels. Borstweringen en entablement voorzien van allegorische reliëfs van A. Van Peteghem: onder meer beeldhouwkunst, Schilderkunst, Ochtend (haan) en Nacht (uil), de Dood. Deels nieuwe ramen bij nummers 90-92, vernieuwde deuren en goten.

• PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 149, nr. 90.
  • VAN PETEGHEM R., Gevelbeeldhouwwerk van Adolf Van Peteghem in Roeselare, in Rollarius, 1996, p. 107.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol