Huis Iris

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Iris

Beschrijving

Zogenaamd "Iris", zie zijgevel. Meer vooruitstrevende halfvrijstaande woning van drie bouwlagen naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare) van 1939, met aanpalend magazijnen. Rode en gele baksteenbouw met verzorgd voegwerk -respectievelijk rode stootvoegen en groene lintvoegen-, arduinen plint, betonnen elementen met okeren beraping. Samenvoeging van twee balkvormige rode volumes waartussen blok met afgeronde gele hoek onder platte daken met overkragende daklijst. Op begane grond, hoekgevel doorgetrokken in plantenbak waartegen trap naar overluifelde ingang in zijgevel. Boven de garagepoort, erker overlopend in en bekroond met gebogen, afgerond balkon. Typerende zwarte betegeling van hoekzuiltjes erker, balustrades van buisprofielen en lamellen.

• Stadsarchief Roeselare, 84/1939.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol