Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Als stilistisch samenstel: rijhuizen van gele, oranje rode of bruine baksteen verfraaid met gele of rode baksteen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd tegenover het slachthuis van 1913. Nummers 241-243 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt van 1912; nummer 245 naar ontwerp van Alfons Van Coillie. Voornamelijk steekbogige muuropeningen met hoek- en sluitstenen. Nummers 237 en 241: drieledige bogen, op begane grond, omvatten deur en twee vensters. Daklijst soms afgewerkt met steekboogfries of pilasters. Tussen twee bouwlagen casement bij commerciële gebouwen, zo nummer 241 "in het nieuw slachthuis", nummer 247 voorheen café "l'abattoir".

• Stadswoning Roeselare, 142/1912, 35/1914.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble (nummers 235-249) zijn de nummers 241-243, 247 en 249 zijn gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els