erfgoedobject

Brouwerij Rodenbach

bouwkundig element
ID
23621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23621

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1821 overname van brouwerij Norbert, naamswijziging in Brouwerij Rodenbach en Cie. In 1864 naamsverandering in Brasserie et Malterie Saint Georges, in 1920 N.V. Brouwerij Rodenbach. Heden overgenomen door brouwerij Palm.

Uit de eerste helft van de 19de eeuw zijn enkele kleine kelders bewaard. Tussen 1864-1877 oprichting van volledig nieuw bedrijf. Twee grote bouwcampagnes met name 1864-1897 en 1934-1967. Tijdens tweede bouwcampagne werden de oudste gedeelten van vóór 1864 gesloopt, met uitzondering van enkele kleine kelders. In 1980 sloop van gebouwen van 1951 (ast en kiemvloeren), in 1982 deel van oude mouterij van 1864 gesloopt (kiemvloeren). In 1986 restauratie van de ast.

Vermeldenswaardig zijn: brouwzaal en deel van gisting van 1864. Massieve dragende buitenmuren in baksteenmetselwerk verfraaid met pilasters en lijsten. Vloeren op stalen profielliggers op gietijzeren kolommen. Troggewelven tussen I-liggers.

Poortgebouw van de oude mouterij van 1864 van drie bouwlagen van donkerrode baksteen onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) en lessenaarsdaken. Op de tweede bouwlaag, voluutvormige vleugelstukken eindigend op pijlers met bolbekroning. Rondboogpoorten, laadluiken en vensters met radvormig bovenlicht. Muur van mouterij van donkerrode baksteen verfraaid met pilasters en lijsten.

Ast van 1872 met cirkelvormig grondplan met concentrische cirkels, vergelijk asten van west-Engeland (the Welsh types). Baksteenmetselwerk van donkerrode veldovensteen met gecementeerde plint. Cilindervolume bekroond met rondboogfries waarop kegelvormig dak van baksteenmetselwerk eindigend op rondboogfries; kegel na restauratie bekleed met leien. Rondboogvensters in steekbogige nissen. Vier dakkapellen en metalen gek. Sporen van mouterij van 1864 behouden. Interieur: vuurhaard met nieuw smeedijzerwerk en kelk behouden. Metalen roosters van de astplaten.

Lagerkelders (gistkelders) in een brouwerijvleugel van 1864. Half onder het maaiveld en met een zolder. Circa 300 eikenhouten foeders te dateren vanaf 1872. Zoldervloer heden van gewapend beton in plaats van hout.

Gebouwen uit het midden van de 20ste eeuw: lagerkelders, uitbreidingen van de mouterij, brouwzaal en gisting, bottelarij: betonskelet, opgevuld met wanden in baksteenmetselwerk. Gebouwen uit de jaren 1980: stapelruimte met stalen skelet van kolommen en spanten, aan de buitenzijde afgewerkt met geprofileerde metaalplaten. Nieuwe gistingstanks in open lucht.

Moutast heden geherwaardeerd als tentoonstellingsruimte in het kader van bedrijfsrondleidingen.

  • LAMBERT B., VANCOPPENOLLE G., De moutast van de brouwerij Rodenbach te Roeselare, of hoe een hinderlijke historische ruïne veranderde in een representatief gebouw, in Monumenten en Landschappen, 8, 1989, 3, p. 12-24.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Rodenbach [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23621 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.