Magazijn van L. Vereecke

Beschrijving

Lijstgevel van magazijn van L. Vereecke gecementeerd met bijkomende versiering met neoclassicistische inslag in 1910 naar ontwerp van plafonneur L. Derwière. Vier traveeën en twee en een halve bouwlaag. Eigenlijke oudere enkelhuisopstand: rechts poortrisaliet waarvan oorspronkelijke verhoudingen en blind venster zijn bewaard op de bovenverdieping. Begane grond opengewerkt door grote poort, toen al onder ijzeren I-balk; natuurstenen schamppalen; omlijste panelen links. De twee venstertraveeën links zijn heden verdoken achter een reclamepaneel. Mezzanino, afgelijnd door gootlijst op houten voluutvormige consoles.

Achter de gevel, bedrijfsgebouwen, heden garage, onder vijfvoudig zaagtanddak. Dit bouwvolume op rechthoekig grondplan geeft toegang tot een achterliggende binnenplaats gevormd door links een haaks op voornoemde entiteit staand langgerekte industrieel aandoend gebouw van baksteen: zeven traveeën en twee bouwlagen met getoogde muuropeningen onder pannen zadeldak; twee poorten met ijzeren I-balk (een nog rustend op gietijzeren zuiltjes). Korte zijde van binnenplaats gevormd door recenter bakstenen gebouwtje van vier traveeën onder pannen zadeldak; de andere lange zijde wordt afgelijnd door garageboxen.

• Stadsarchief Roeselare, 190/1910.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol