Neoclassicistische dokterwoning

Beschrijving

Dokterswoning met neoclassicistische inslag naar ontwerp van D. Denys-Carbonez van 1901; drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met dakkapel en twee oeils-de-boeuf. Lijstgevel met parement van witte sierbaksteen verfraaid met natuursteen, onder meer arduin voor plint. Horizontale geleding door onder meer waterlijsten en banden van natuursteen ter hoogte van dorpels en tussendorpels der rechthoekige schuiframen. Linker risaliet benadrukt door houten erker -met rolluikkasten, entablement en fronton op natuurstenen balustrade steunend op consoles met florale motieven. Rechts poortrisaliet gemarkeerd door Florentijnse boogomlijsting verfraaid met reliëf van spiegel voorzien van banderol met bouwjaar. In de zwikken twee medaillons met dokterssymbolen.

• Stadsarchief Roeselare, 1/1901.
  • DELBECKE J., e.a., Art nouveau in Roeselare, Roeselare, 1998, p. 54, nr. 46.