Stadswoningen in eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zeven identieke woonhuizen van 1934 naar ontwerp van F. Vanhee (Roeselare). Enkelhuizen van twee (een maal drie) traveeën volgens repeterend schema en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak (repeterend schema). Rode bakstenen gevel (Dudokvoeg) op arduinen plint verlevendigd met witgeschilderde lateien en doorgetrokken horizontale muurbanden ter hoogte van de hoekblokken. Oorspronkelijke aflijning van de gevel met houten kroonlijst op vierkante modillons. Benadrukte venstertravee met dakvenster in tuitgeveltje, uitgewerkt tot fraaier puntgeveltje in nummer 57 en tweezijdige erker op betonnen console. Originele rechthoekige deuren met betralied art-deco-middenpaneel.

• PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 175.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol