Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekcomplex uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw; twee traveeën + afgeschuinde hoektravee + zes traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak. Beschilderde gevel onder geprofileerde daklijst, op de hoek ondersteund door vier consoles; horizontaliserende doorgetrokken lekdrempels. Verticale travee-indeling door middel van pilasters. Rechthoekige vensters op de derde bouwlaag gevat in omlijsting met hoofdgestel op pilasters waarvan de basis aansluit bij de ingewerkte stenen balustrade. Hoektravee benadrukt met imitatiebanden, uitspringend ijzeren balkon op vier zware consoles en hoge dakkapel met rondboogvenster omkaderd door twee pilasters met entablement en fronton. Aangepaste winkelpui met behoud van de ordonnerende geblokte pilasters.

• DE BRUYNE M., De Ooststraat te Roeselare vroeger en nu, Roeselare, 1991, p. 89.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol