Burgerhuis naar ontwerp van Valère Duyvewaardt

Beschrijving

Voormalig woonhuis gedateerd anno 1907 (zie cartouche) naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare). Combinatie van breed- en diephuis onder doorlopend (parallel) zadeldak en aansluitende bedaking. Gebruik van witte sierbaksteen met verwerking van arduin voor onder meer kordons, vensteromlijstingen, druiplijsten en erker; witte natuursteen voor beeldhouwwerk. Voormalige linker deurtravee afgelijnd met kroonlijst en dakkapel onder tentdakje; aansluitende brede venstertravee opgevat als belijnde schoudergevel met ingeschreven spaarveld, markante fialen en topstuk. Neo-Vlaamse-renaissance-invloed merkbaar in de gevelopbouw en -versiering met name de cartouches -onder meer met bouwjaar en opschrift "Pax"- in de boogvelden van de rechthoekige vensters afgelijnd met een druiplijst aan weerszij van de diamantkopsluitsteen, de ruiten in de borstweringen, sierankers, enzomeer. De driezijdige erker met aansluitend balkon vormt een geïntegreerde interpretatie van een eerder neoclassicistisch bouwonderdeel. Boven de vernieuwde pui resten de boogvelden van de oorspronkelijke benedenvensters die nog voorkomen op bouwaanvraag tot de eerste verbouwing van 1934, naar ontwerp van J. De Coninck (Roeselare). Ook de deuromlijsting van de linker travee is hier weergegeven als rondboogdeur ingeschreven in een entablement op geringde pilasters onder een bovenlicht met gebogen fronton.

• Stadsarchief Roeselare, 209/1906, 30/1934.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol