Patronaat Heilige Germana

Beschrijving

Voormalige patronaatszaal H. Germana, breedhuis van 1901 (onleesbaar gesigneerd), heropgebouwd in 1920. Negen traveeën in 1928 uitgebreid met drie traveeën door Alfons Van Coillie (Roeselare). Lijstgevel van één bouwlaag van donkerrode verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint onder pannen zadeldak met heden opschrift "Graalburg". Neogotisch getint, door onder meer Brugse travee met nisje met heiligenbeeld ter hoogte van deurrisaliet, met getrapt dakvenster. Vensters in vlakke spitsboognissen, met metselmozaïek in boogvelden. Vernieuwde ramen en deur. Toegangsweg verfraaid met kruisweg in bas-reliëf van witte natuursteen.

• Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen, 32/1901 (Nijverheidsstraat), 391/1920, 109/1928.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol