Rij winkels en brouwerij

Beschrijving

Homogene gevelrij van acht winkelhuizen en brouwerij van 1923-24 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) en in opdracht van de familie Mahieu-Tack, eigenaars van brouwerij "De Ooievaar"; twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Ter hoogte van nummer 105 verspringt de rooilijn; de hoek die daardoor ontstaat, is afgeschuind.

Lijstgevels, onderbroken door puntgevel op nummers 89, 99 en 105; gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint en de vensterdorpels, simili-steen voor lateien, hoekblokken en gevelbanden; siermetselwerk in de borstweringen van de bovenverdieping; bewaard houtwerk van de bovenvensters met fijne roedeverdeling in het bovenlicht.

Voormalig nummer 93: toegangspoort tot de binnenplaats waarrond sterk verbouwde, voormalige brouwerijgebouwen (onder meer paardenstal), heden gebruikt als aanhorigheden bij restaurant "De Ooievaar" (nummer 91); losse bestanddelen in verankerde rode baksteenbouw; achteraan doorgang naar de Uilstraat.

De benedenverdieping van alle panden is heden verbouwd tot winkelpui; uitgezonderd nummer 91 waar heden het restaurant is gevestigd en waarvan de linker travee een gevelverbouwing met driezijdige erker van latere datum is. De gevel van nummer 101 is heden bepleisterd.

• Stadsarchief Roeselare, 365/1923, 112/1924.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven verhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1989-1990, p. 142.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke rij (nummers 87-105) zijn de twee linkse panden (nummers 87 en 89) niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els