erfgoedobject

Bank van Roeselare

bouwkundig element
ID
23467
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23467
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd "Bank van Roeselare" (sinds 1932), vroeger zogenaamd Middenstandsbank (sinds 1925). Breedhuis van drie bouwlagen op arduinen plint en onder leien mansardedak. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit de huidige poortravee en de aanpalende vier linker traveeën. In 1945 werd het naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) uitgebreid tot acht traveeën. Later werden nog de aanpalende huizen links en rechts gekocht zodat het huidige gebouw twaalf traveeën telt. De sporen van de verschillende bouwfasen zijn niet te onderscheiden in de homogene, met simili-steen beklede lijstgevel in neoclassicistische stijl; horizontale geleding door middel van waterlijsten, doorlopende vensterdorpels en aflijnende geprofileerde en gekorniste kroonlijst op modillons. Dubbele beglaasde, smeedijzeren poort van 1945 in rondboogomlijsting; versiering met krullen en de goudkleurige initialen "B R".

  • Stadsarchief Roeselare, 20/1945.
  • MUYLAERT F., Het Roeselare van toen, Brugge, (1984), p. 47.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bank van Roeselare [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23467 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.