Hoeve Meershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Meershof

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Meershof" volgens houten naambord, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de P.C. Popp-kaart (circa 1830). Recente naamgeving, zie nu opgehoogde lage weiden. Losse, lage bakstenen bestanddelen rondom een onverhard erf. Toegangshek ten noorden, beschaduwd door populieren; meidoornhaag.

Ten oosten, boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; acht traveeën onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten ter vervanging van strodak). Mogelijk vroeger tweewoonst, zie dichtgemaakte deur en venster respectievelijk in de eerste en zevende travee. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies, onder meer kruiskozijnen met schuiframen en vernieuwde luiken. Kozijndeur onder verdeeld bovenlicht in de zesde travee. Houten Mariakapelletje. In de lagere achtergevel, kozijndeur en bolkozijn met diefijzers. Linker zijgevel voorzien van vlechtingen. In rechter zijgevel, rechts getraliede kelder- en opkamervenstertjes met kozijnconstructies, in de geveltop kruiskozijn. Interieur: behouden balklaag met versierde moerbalk; brede haard met balkraveling.

Links aanpalend bij het boerenhuis, lager wagenhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Ten westen, stal- en dwarsschuurvleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, mechanische pannen en rechts, golfplaten ter vervanging van strodak). Rechts schuurgedeelte met horizontale plankenbeschieting op lage bakstenen voeting; recent vernieuwd, aan de achterzijde vervangen door golfplaten.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol