Theresianenklooster: Huis Moyersoen en Huis Van Molle

Beschrijving

Als eigendom van het Theresianenklooster werden deze gebouwen verkocht in 1786. Het gebouw van respectievelijk vier (Huis Van Molle) en vijf (Huis Moyersoen) traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak had oorspronkelijk een bepleisterde en witgeschilderde vlakke lijstgevel op arduinen plint (18de-19de-eeuws). De gevel wordt geopend door rechthoekige vensters met geprofileerde lekdrempels en geprofileerde deuromlijstingen op neuten met siersluitsteen en druiplijst waarin zich vleugeldeuren met bovenlicht bevinden. Boven de deurtravee van het bredere, rechtse pand (Huis Moyersoen) is een gietijzeren balustrade aangebracht. Een haakse aanbouw van twee bouwlagen onder afgesnuite bedaking (pannen), werd gebruikt als "pomphuis". De begane grond ervan wordt geritmeerd door segmentbogen op slanke pilasters en getoogde muuropeningen in de spaarvelden.

Het (Pontstraat 55) maakte deel uit van het klooster van de Theresianen, momenteel Koninklijk Lyceum. Vergeleken met het gebouw ernaast, Herberg Brussel (huisnummer 53) is het een kleinschaliger herenwoning, daterend van de eerste helft van de 19de eeuw. Hier ontbreekt een koetsdoorrit, doch bij het betreden van de woning komt men direct in de gang terecht. De rechte vrij smalle gang heeft een merkwaardige marmervloer die bestaat uit een centrale rechthoek afgeboord met bruin gekleurde marmer en voorzien van gepolijste kalkstenen tegels met ruitvormige witmarmeren tussenstukjes. De afboording gebeurt met in zebramotief gelegde witte en zwarte onderdelen. De 19de-eeuwse trap naar de verdieping is onopvallend links van de gang geplaatst en vertoont verwantschap (onder meer balusters en vormgeving van de trappalen) met de voormelde herberg. De trappalen zijn versierd met rankwerk en een sobere vaasvormige bekroning. De oorspronkelijk binnenindeling en toegangsdeuren werden bewaard doch elementen zoals schouwen, plafonds werden aangepast. De huidige elementen verwijzen eerder naar het midden van de 19de eeuw en zijn opgevat in een sobere neo-Vlaamserenaissance-stijl. Deze elementen zijn nogmaals versoberd bij het inrichten tot schoolgebouw.

Het Huis Van Molle (voorheen Pontstraat 57) maakt eveneens deel uit van het Koninklijk Lyceum of het voormalig klooster van de Theresianen en behoort eigenlijk tot het aanpalende huis Moyersoen (huisnummer 55). Het dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en heeft zijn oorspronkelijke indeling bewaard, gekenmerkt door een sobere afwerking met een gang in zwarte en witte marmer, een trap uit de 19de eeuw, verwant met deze van het aanpalende huis (namelijk dezelfde balusters en trappaal met S-vormige sokkel, vierkante beëindiging en bekronende vaas, versierd met rankwerk).

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig