Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis met links toegangshek tussen bakstenen pijlers. In oorsprong eclectisch enkelhuis met neo-renaissance-elementen, met jaartal 1907, zie cartouche boven deur; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); rechts, latere aanbouw van één travee. Gewijzigd en uitgebreid met woonhuis, nummer 453, in 1926, naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).

Nummer 451. Lichte verankerde baksteenbouw op arduinen plint; accoladevormige kelderopeningen. Linker travee getypeerd door boven de begane grond licht overkragend risaliet, oplopend in getrapt dakvenster met windvaan; rondboogfries met palmet. Rechthoekige vensters onder meer twee- en vierlichten; bovenlichten met kleine roedeverdeling. Linker zijgevel bekleed met eternietplaten.

Nummer 453. Art-decogetint enkelhuis van twee en drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak. Lijstgevel met overstekende kroonlijst op korbelen; doch afwijkend van bouwplan. Lichte baksteenbouw getypeerd door gecementeerde muurvlakken; erkervenster op console; borstwering met streks verband; muurnis met heiligenbeeld.

• Stadsarchief Roeselare, 740/1926.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol