Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning aan de straat afgezet door smeedijzeren hekwerk. Eclectisch dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel met rijkelijk gebruik van arduin voor plint, muurbanden, druiplijsten, balkon, diamantkoppen en sluitstenen. Licht vooruitspringende linker travee oplopend in puntgevel met obeliskbekroning. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting; verdiepte borstwering. Deur met bovenlicht in rondboogportaal.

Voormalige brouwerij, heden taverne zogenaamd "De Brouwerij". Eenvoudige en functionele verankerde baksteenbouw van twaalf traveeën op verhoogde begane grond; getoogde kelderopeningen. Ordonnerende lisenen en getoogde spaarvelden met ingeschreven muuropeningen; aflijnende kroonlijst en overhoekse muizentandfries. Twee dakvensters met tuitgevel; laadluik.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De voormalige brouwerij (nummer 392), opgevat als een functionele verankerde baksteenbouw van twaalf traveeën, werd omstreeks 2019 gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's (meest recent), Rumbeeksesteenweg 392-394, Roeselare [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 18 maart 2021).