• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

19de-eeuws burgerhuis, in 1926 aangepast naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) zie omlijstingen, borstwering en benedenvensters met schuiframen. Naar verluidt voormalige houtzagerij van de familie Vandemoortele, zie vleugeldeuren met gezandstraald glas. Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Met schijnvoegen gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel afgelijnd door fries met spiegels; hoekbanden. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting op de bovenverdieping; siersluitsteen en borstwering; vlakke omlijsting met diamantkopsluitsteen op de begane grond. Doorgetrokken arduinen onderdorpels. Art-decogetinte rechthoekige deur met glas in lood in het bovenlicht met florale motieven, waarboven muurnis met Mariabeeld. Achtergevel met lage dwarse aanbouw met onder meer stallingen; overstekende dakrand doorbroken door laadluik; windbord.

Interieur: traplicht met figuratief glas in lood; reiger aan de waterkant.

• Stadsarchief Roeselare, 740/1926.