Hoeve Wervickhove

Beschrijving

Zogenaamd "Wervickhove", historische hoeve en eerste leen van de heerlijkheid Rumbeke; de oudste vermeldingen gaan terug tot de de 14de eeuw. In oorsprong omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843); grosso modo zelfde opstelling. Op het leen was eertijds een windmolen en later een watermolen gelegen.

Nu hoeve met een overwegend 19de-eeuws uitzicht, gelegen ten noorden van de Babillebeek, U-vormige opstelling rondom een begrint erf. Losse, verankerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken met in het noorden boerenhuis en stal, in het westen recente stalvleugel en in het zuiden dwarsschuur.

Boerenhuis met woongedeelte van zes traveeën + twee (stal)traveeën; lager aanpalende stalvleugel met laadvenster; gepikte plint. Drie dakkapellen. Rechthoekige muuropeningen; beluikt. Zijgevels met aandak. Achtergevel gemarkeerd door rechth. uitbouw onder plat dak.

Dubbele dwarsschuur met wagenhuis links. Gevel verticaal geritmeerd door vlakke pilasters; asemgaten. Zijgevel met typerende steunbeer. Ten oosten, enigszins afgezonderde cichorei-ast.

• (DELBAERE J.), Rumbeke door de eeuwen heen. Geschied- en heemkundige tentoonstelling, Rumbeke, 1961, p. 137-138.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol