Winkel- en woonhuis in art-decostijl

Beschrijving

Samenstel van winkel-/woonhuis en voormalige drukkerij "Tanghe", naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare).

Nummer 16, art-decowinkel-/woonhuis van 1932. Verzorgde en expressieve bakstenen opstand, zie materiaalgebruik (zwarte tegels en rode baksteen) en metselverbanden. Kenmerkend volumespel zie erker met glas in lood, de boven de kroonlijst doorgetrokken tweezijdige penant en houten kroonlijst; behouden houtwerk. Bewaarde drieledige pui. Plattegrond met aan de straat winkelruimte; achterliggende traphal.

Nummer 12-14, latere uitbreiding van 1935; drukkerij (links) en tweede woonhuis. Iets soberder opgevat geheel, doch in aansluitende bouwstijl. Twee enkelhuizen van elk twee traveeën en twee en drie bouwlagen onder plat en zadeldak. Licht bakstenen gevelparement op plint van streks geplaatste bruingeglazuurde baksteen. Gevel getypeerd door strekse baksteenverbanden en doorgetrokken rechthoekige betonnen erker. Verdiept portaal met afgeronde hoeken; bovenlicht van ronde glasstenen; bewaarde betraliede deur. "Klassieke" enkelhuisplattegrond.

• Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen 1186/1932, 1410/1935.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol