Zwarte kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwarte kapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Babilliestraat. Wegkapel, zogenaamd "Zwarte kapel". Bakstenen bedehuisje van 1855 zie geschilderd opschrift in boogveld interieur: "De kapel toegewyd van O.L.V. van Salette titel van moeder der bermhertigheid is plechtig gewyd de 26 (?) juni 1855 zyne hoogweerdigheid J.B. Malou bisschop van Brugge heeft den 7.2.1859 (?) 40 dagen aflaet verleend aan allen die deze kapel bezoeken en Godvruchtig..." (onleesbaar).

Rechthoekig gebouw met driezijdige koorsluiting, gemarkeerd door pilasters met sokkel en dekplaat; leien zadeldak. Lijstgevel onder fronton, afgelijnd door omlopende druip- en kroonlijst. Rondboogdeur. Zwartgeschilderde rechter zijgevel (zie naam); halfrond raam met gestileerde ijzeren roedeverdeling. Witgeschilderd interieur; altaar afgesloten door ijzeren hek. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van plaaster en Sint-Jozefbeeld van biscuit.

• CALLEWAERT F. & REBRY R., Inventaris kapellen, beelden, kruisbeelden, Roeselare, Roeselare, 1997, p. 43.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol