Watermolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen

Beschrijving

Bakstenen watermolen op de Roosterbeek, uit begin 20ste eeuw, waarschijnlijk ter vervanging van een ouder gebouw.

Buitenwerk: in 1952 werd het toen, door inwerking van het zoute lozingswater der mijn van Zwartberg, volledig verroeste waterrad vervangen door de huidige turbine (geplaatst door molenbouwer Asnong). Osberger-turbine met verticaal schoepenrad met dubbel effect, 8 pk bij 300 liter/seconde en 180 T/M (efficiëntie: 85 procent); zogenaamd de eerste turbine van dit type welke in België geplaatst werd. Binnenwerk: op turbine-as drijfriemen naar dynamo en naar drijfwerk molen. Laatstgenoemde betreft eenvoudige horizontale asoverbrenging met, van links naar rechts: riemschijf en drijfriem naar luiwerk; kamwiel-overbrenging naar verticale as voor maalstoel; aankomst van drijfriem vanaf turbine-as, op riemschijf; riemschijf en drijfriem naar additionele elektromotor; riemschijf en drijfriem naar elevator; riemschijf en drijfriem naar haverpletter; kamwiel-overbrenging naar verticale as voor maalstoel.

Houten staande werk in 1952 van watermuur naar achterzijde maalderij overgebracht, met hergebruik van gaande werk. Op de maalzolder, twee maalstoelen in houten steenkist, en twee galgen (onder meer één houten).