Romp van Engsbergse molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen

Beschrijving

De Engsbergse molen is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1826, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).

Tijdens een hevige storm in januari 1930, werd de spitsvormige kap met molenwieken vernield. Deze werd hersteld, maar te oplopende kosten zouden in 1934 de molen stilleggen. De romp deed nog een tijdje dienst als woning. De gemeente Tessenderlo kocht de romp in 1978 aan. In de omgeving van de molen kwam een woonwijk tot stand. Tot voor enkele jaren was het gelijkvloerse niveau nog toegankelijk, maar dit is nu om veiligheidsredenen afgesloten.

Momenteel rest nog slechts een conische bakstenen molenromp, geritmeerd door licht uitspringende pilasters, gelegen op een met gras begroeide belt. De getoogde deuren en vensters zijn op één verticale lijn geplaatst en hebben geen schrijnwerk meer. De segmentboogvormige invaart (doorgang) op de begane grond wordt geflankeerd door bakstenen keermuren. Thans is de kuip leeg.

• BROEDER MAX. 1960: Tessenderlo vroeger en Nu, Kasterlee, 333-334, .
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; De Sadeleer, Sibylle