erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
23165
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23165

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met L-vormige plattegrond, uit de 19de eeuw, thans voorzien van een nieuw woonhuis op het erf. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint.

Ten noordwesten van het rechthoekig erf, woonhuis en stal van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen); de vijfde en zesde travee zijn onderkelderd. Het woonhuis is voorzien van twee beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht; de stal heeft een deur met een laadvenster erboven.

Haaks hierop, ten noordoosten, karrenhuis(?) en stal in een gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); de grotendeels versteende voorgevel is met een druivelaar begroeid.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in L-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23165 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.